Włochy to miłość Renaty Pawłowskiej – szerzej znanej jako Kalejdoskop Renaty – i jej dom od ponad 28 lat. Jej pierwsza książka kucharska zawiera smakowitą mieszankę opowieści z Włoch, przygód podróżniczych i kulinarnych. Gotowanie to dla niej gest miłości, a nie zestaw technik kulinarnych. Autorka otwiera przed nami drzwi swojej kuchni i swoje serce, abyśmy mogli odkryć kuchnię włoską, której ona sama doświadczyła w Italii.
Każdy, kto weźmie do ręki Mój Apetyt na Włochy, przekona się, że kuchnia Renaty to magiczne miejsce, w którym przygotowywane są dania na każde podniebienie i na każdą okazję. Autorka, oddana włoskiej tradycji gastronomicznej, oferuje kuchnię w swoim własnym niepowtarzalnym stylu, nie rezygnując jednak z ich charakterystycznego smaku.
Do przygotowania tych dań nie potrzebujesz specjalistycznych narzędzi ani trudnych do znalezienia składników, a jedynie chęci zaniesienia na stół radości. Potrawy z tej książki potrafią rozkosznie działać nie tylko na nasze zmysły, ale i na samopoczucie, na każdej stronie czuć miłość do Włoch i kuchni włoskiej.
Carpaccio z figami, szynką parmeńską, rukolą i orzechami pekan, Sałatka z wyspy Pantelleria, Zapiekane pomidory, Panna cotta z parmezanem, gruszką, orzechami włoskimi i octem balsamicznym, Risotto z porem i suszonymi pomidorami, Ragù z soczewicy, Testaroli z pomidorkami i pesto, Brzoskwinie nadziewane ciasteczkami amaretti i czekoladą, Likier z lukrecji… Z Renatą to nic trudnego! Do tego dobrane włoskie wina i włoskie szlagiery, z którymi wszystko jest smaczniejsze
Jeśli już cieknie Ci ślinka, poczekaj, aż zobaczysz (i przeczytasz!), co przygotowała dla Ciebie Renata! Zaczniesz „jeść” od pierwszej strony.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.